Ooit iemand horen zeggen: Ik heb spijt dat ik yoga ben gaan doen?
Tatjana van Zanten weet uit eigen ervaring dat alleen aan sport doen soms niet voldoende is om je lichaam datgene te geven wat het nodig heeft. Jarenlang deed ze aan verschillende vormen van sport o.a. duurloop, maar behalve dat ze vaak last had van blessures, kreeg ze regelmatig na een sportinspanning hoofdpijn. Blijkbaar hield ze tijdens haar beoefening spierspanning vast. Sinds ze in 2008 begon met yoga te beoefenen zijn deze klachten geheel verdwenen.
Wat Tatjana in Iyengar yoga aanspreekt is dat het een fysiek intensieve yogavorm is, die een grote concentratie vergt, waardoor er even geen ruimte is voor gedachten aan de besognes van alledag. Hierdoor kan er sprake zijn van, om met meneer Iyengar te spreken: “meditation in action”.
De kern van yogabeoefening is de integratie van geest, adem en lichaam. Steeds opnieuw ervaart Tatjana behalve de kleine reis door het lichaam die tijdens een yogales wordt gemaakt, ook een pauze voor de geest.
Wat haar verder aanspreekt bij Iyengar yoga – en dat is ook de reden waarom ze juist voor deze lerarenopleiding heeft gekozen – is de nauwkeurige uitoefening en opbouw van de yogahoudingen. Waardoor er zorgvuldig met het lichaam wordt omgegaan, dit ter voorkoming van blessures.
De voldoening van het lesgeven vindt ze in de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen. Beginners kunnen bij bepaalde houdingen vaak kijken alsof ze denken ‘dit gaat mij toch nooit lukken?! Maar na een periode van oefenen, is daar toch die soms kleine maar desalniettemin blij makende vooruitgang.
Het mooiste wat ze de leerlingen zou willen meegeven is dat ze hun ervaringen op de mat meenemen naar het leven buiten.